Innehåll:
Inledning:
För många år sedan startade jag en liten frilansverksamhet som då hette: Grafix Studio webbdesign i Malmö.
Idag bedriver jag en etablerad webbyrå i Malmö, med fokus på att designa och producera hemsidor i WordPress åt kunder i alla möjliga branscher och sektorer. Låt mig berätta hur jag gjorde för att komma dit jag är idag.
Hur började allt?
Jo, det hela började med att jag var anställd som en webbdesigner här i Malmö. Då var jag bara 22 år gammal och det internet vi ser idag hade precis börjat träda fram.
22 år gammal och full av visioner satt jag där och kände att jag inte riktigt levde upp till min fulla potential.
Jag hade en chef som tog tillfället i akt och anställde en ung nyexaminerad Antonio, under en period som IT-branschen fortfarande höll på att återhämta sig från IT-kraschen 2000 (ja, det tog lång tid)
Det fanns med andra ord inte mycket jobb för en oerfaren webbdesigner.
Men jag knegade på i detta bolag under en 2 års-period. Under dessa två åren såg jag möjligheter med att arbeta för mig själv – något som jag inte trodde var möjligt eller ens visste att man kunde göra.
Frilans
Begreppet frilans var föga känt för mig och jag fick reda på frilanskonceptet av en ren slump.
I samband med att jag sökte efter svar på hur jag ska lösa ett problem (kod, inspiration, design m.m.) så landade jag ofta på diverse bloggar som drevs av frilansare inom branscher som jag själv jobbade inom – webb, seo, design m.m.
Jag förstod rätt snabbt att dessa människor var egenföretagare.
Snabbt insåg jag att även jag kan göra detta och började fundera på varför jag egentligen satt där och jobbade för en chef som höll mig underbetald och helt och hållet struntade i att jag kom från en 3-årig högskoleingenjörsutbildning inom Multimedia.
Jag började snabbt att se över vilka möjligheter jag hade och upptäckte snabbt att det fanns en hel del guldkorn att utforska!
WordPress
I samband med att jag läste alla dessa bloggar kom jag i kontakt med WordPress. Det var ett gratis CMS som hade momentum och började anammas av både företag och utvecklare.
Därför såg jag till att lära mig bygga hemsidor i WordPress.
Med en bakgrund som webbdesigner, kunskaper i HTML/CSS och en grundläggande förståelse var det inte särskilt svårt att skapa mitt första wordpress-tema.
Grafix Studio bloggen föddes
På den tiden var WordPress inte lika utvecklat som det är idag. Men du kunde fortfarande göra mycket och jag valde därför att starta en blogg om webbdesign och hur det är att arbeta som webbdesigner.
Min första WordPress-hemsida som jag byggde åt mig själv. Detta var innan Elementor, Avada, Divi m.m. På den tiden byggde man sina teman själv.
I samband med detta registrerade jag mig för FA-skatt – så att jag eventuellt kunde börja fakturera kunder.
Givetvis la jag även upp en portfölj på arbete jag tidigare hade utfört – mest småjobb som jag gjort online, utanför själva bolaget som jag var anställd på.
DISCLAIMER: Jag var anställd på ett annonsbolag – som specifikt sysslade med AdWords-försäljning. Detta bolaget sålde ibland in nya hemsidor åt sina kunder för att ”landa affären” och det var där jag kom in i bilden. Därför så var min nystartade frilansverksamhet inte en konkurrerande verksamhet.
Det tog ett tag innan jag började få in kunder. Men det kom in kunder till slut och jag ska nu berätta hur det gick till.
Jag lärde mig SEO
SEO – en term jag ofta stötte på ofta och som jag snabbt förstod var nyckeln till att lyckas med min verksamhet. Sökmotorsoptimering var i framfart på den tiden och det var väldigt mycket vilda västern.
Det var heller inte särskilt svårt att nå toppositioner om man hade tid och tålamod.
Det var inga problem för mig.
Jag upptäckte rätt så snabbt att folk i min bransch (webbdesigners) inte var särskilt etablerade online. Jag såg min chans!
Det resulterade i att jag lärde mig om sökmotorsoptimering och började direkt att anpassa min hemsida utifrån vad jag lärt mig och jag började även att skriva blogginlägg.
Nyckeln i det hela var blogginläggen – som jag skrev väldigt ofta.
Efter ett par månader började jag nå toppositioner på sökord som webbdesigner, webbdesigner malmö osv och förfrågningarna började trilla in.
Vad hände sen?
Det som hände sen var att jag jobbade hårt. Jag var målmedveten och ville driva eget på heltid. Det innebar att jag jobbad extra om kvällarna i ungefär ett halvår innan jag kunde bestämma nästa steg.
En kalkylerad risk
Efter ett halvår kände jag mig någorlunda trygg. Även om det inte var jättemånga förfrågningar som kom in så var det åtminstone arbete som jag visste skulle hålla mig sysselsatt i 3 månader framåt.
Det var en risk jag tog – men jag sa upp mig från min anställning för att frilansa på heltid!
Ett par tuffa år
Det var ett par tuffa år innan det började rulla igång på riktigt. Tur för mig så var jag fortfarande ung och hade inte särskilt höga utgifter, vilket gjorde att jag hade råd med en låg inkomst.
Men jag var fri – jag var min egen chef. Jag hade mycket ansvar och jag var driven trots att jag inte tjänade särskilt bra, med tanke på att jag var utbildad på högskola och hade tidigare erfarenhet av att arbeta som webbdesigner.
Det växte och växte
Åren gick och jag och sakta men säkert omsatte jag mer. Konceptet som jag initialt startade genomgick en naturlig tillväxt.
Hemsidan fick sig såklart ett lyft – såhär såg det ut nån gång mellan 2010 och 2015.
BONUS [VIDEO]
En bonusvideo för dig som nått hela vägen hit =)
Hur ser det ut idag?
Eftersom jag rent tekniskt är den enda aktiva personen i bolaget råkar jag ständigt ut för missuppfattningen om att jag är en frilansare.
Det är jag inte.
Jag var det en gång i tiden – men inte numera.
En frilansare är mer som en ”giggare” – hoppar från ett uppdrag till ett annat eller stannar upp med en eller två kunder som de arbetar för under ett kontrakt.
Så gör inte jag.
Från frilans till webbyrå
Idag bedriver jag en webbyrå i Malmö som har löpande arbete med flertalet kunder, åtagande och ansvar över deras hemsidor samtidigt som det trillar in nya kunder tack vare min tidiga SEO-satsning.
Även om jag inte har anställda så bedriver jag en webbyrå med en kapacitet på 2-3 personer.
Detta gör jag genom att anlita frilansare som arbetar för mig – för att täcka olika behov såsom tid och kompetens.
Genom att anlita frilansare kan jag ta mig an fler jobb och fortsätta att utveckla min verksamhet – något som hade varit svårt om jag försökt göra allt detta själv.
Det finns gott om kompetenta frilansare från alla världens hörn – redo att arbeta för dig och hjälpa dig lösa diverse problem.
Vad kommer härnäst?
Planen är att fortsätta arbeta som jag gör, alltså att bedriva verksamheten själv och att ingå i samarbeten, samt anlita frilansare vid behov.
Det är mycket möjligt att jag vid sett senare skede känner att jag vill expandera bolaget och därmed anställa folk som arbetar för mig.
Men just nu trivs jag med denna modellen.
Precis som alla andra företagare så har jag idéer och sidoprojekt som jag försöker få rullning på – så om du gillar vad du läst hittills får du gärna fortsätta hålla utkik =)
Dela: [Sassy_Social_Share]
Besök min webbyrå!
Om du är nyfiken får du mer än gärna besöka min webbyrå.