Du bara chillar, Antonio!

Något jag ofta fick höra när jag precis hade startat min karriär för en sådär 10 år sedan var hur skönt jag kommer ha det, hur länge jag kan sova och hur mycket jag kan göra hemma nu när jag arbetar hemifrån.

Detta stämmer inte!

Jag kan inte sova utan att ställa larmet och jag kan inte diska och städa mitt på dagen. Jag ska inom kort förklara varför.

Dessa åsikter inspirerade mig till att börja skriva om företagande, där jag försökte bryta alla de förutfattade meningar som finns om att vara egenföretagare.

Jag fick bra respons på den tiden. Nu har åren gått och min verksamhet har utvecklats från frilansverksamhet till webbyrå.

Trots att jag har drivit min verksamhet i 10 år får jag fortfarande höra dessa förutfattade meningar.

Det kan vara allt från att ”jag bara chillar” till att bli ifrågasatt om jag faktiskt jobbar överhuvudtaget – bara för att jag varierar mina arbetsplatser med jämna mellanrum.

Tänker jag efter noga så kan listan göras lång.

Men istället tänker jag gå igenom de vanligaste förutfattade meningarna jag får höra idag – de som jag har färskast i minnet.

1. Du bara ”chillar”

Jag har valt att arbeta hemifrån under större delen av min arbetsvecka.
Detta utlöser en sorts glorifierad bild hos folk, där jag sitter i mina mjukis och linnen, rullar på tummarna och stirrar in i väggen…eller något?

För vad menas egentligen med ”du bara chillar”?

Chillar jag för att jag sitter ner större delen av min arbetsdag? Det kan jag väl inte vara ensam om?

Eller är det för att jag har kontoret i rummet? Kvalificeras det inte till att vara ett jobb då?

Frågorna är många – men jag låter er fundera på det…

Sanningen är att jag jobbar minst lika mycket som du – i vissa fall jobbar jag mer.

Just nu sitter jag och skriver detta inlägg kl 18:30 på ett fik i stan. Har varit uppe sen 06:00 och började jobba innan 08:00.

”Bara chillar” – med Benji

Varför? – Jo, jag befinner mig i en period där jag har mycket arbete och även för att jag gör en extra satsning på företaget.

Eftersom jag arbetar med SEO så satsar jag på denna hemsidans innehåll, precis som jag gjorde med Grafix Studio.

Det du måste förstå är att jag sitter inte bara ner och får pengar kastade på mig. Hade varit trevligt dock, men jag måste faktiskt arbeta för min inkomst – som är helt och hållet beroende av min arbetsprestation.

2. Så härligt, du kan sova till 10-11 på morgonen som egenföretagare.

I teorin så kan jag absolut sova ut varje morgon. Jag har ingen fast arbetsplats eller en fast tid att hålla. Härligt, visst?

Verkligheten ser dock annorlunda ut.

Jag driver en verksamhet och har kunder runtom i landet. Dessa kunder jobbar under ”vanliga arbetstider”, dvs allt mellan 07:00 – 18:00.

Potentiella kunder (företag) håller också  ”vanliga arbetstider”.

Vad har detta att göra med när jag går upp och arbetar på morgonen?

Kort och gott – jag är ansvarig för flertalet hemsidor och pågående projekt. Mina kunder hör av sig till mig under arbetsdagen vare sig det är kl 08:00 eller 17:00 och ber mig om hjälp med något eller ber mig uppskatta pris för ett nytt projekt de har i åtanke.

På samma sätt kan nya kunder som surfar in på mina hemsidor höra av sig under dessa tider.

Därför är det kritiskt för mig att vara tillgänglig under vanliga arbetstider, jag vill helt enkelt inte missa chansen till ett nytt projekt eller nya kunder.

Givetvis kan jag bryta mot detta när jag drar ut på mina coworking resor. På Bali var jag 6 timmar före svensk tid. Då arbetade jag antingen morgon eller kväll och höll mig tillgänglig under hela dagen fram till sen kväll.

3. Skönt att du arbetar hemifrån – då kan du ta hand om disk, städning och grejer

Hemmasysslor har vi allihop, det behöver vi inte gå in på. Men om jag ska diska, städa, tvätta osv – när ska jag då jobba?

Nu tänker du säkert: Vadå, kan du inte göra ett avbrott för att gå o diska?

Det kanske jag kan. Men om du sitter på jobbet och är inne i ett bra ”flow”, du får saker gjort och tiden bara flyger iväg, bör du då stoppa för att du ”måste ta hand om disken” ?

Nej, disken tar du hand om när du slutat arbeta, inte under arbetsdagen.

För dig som sitter på kontor och läser detta – du vet när du sitter och är mitt inne i en uppgift och det har blivit dags för morgonfika. Din kollega kallar på dig och du säger ”vänta vänta jag är snart klar”

Eller när kl är 16:55 och du vet att du MÅSTE avsluta det du håller på med innan du går hemåt. Släpper du allt kl 17:00 eller sitter du till 17:10 för att få arbetet utfört?

Av samma anledning går jag inte och diskar, städar eller annat under min arbetsdag. Det enda som avbryter mitt arbete är frukost, lunch och Benjis rastning.

Allt annat tar jag hand om när arbetsdagen är slut.

Sammanfattat

Förhoppningsvis har du fått en klarare bild till varför jag inte ”bara chillar” när jag arbetar hemifrån eller på ett café i stan. Det är många som inte klarar av att arbeta hemifrån just pga att de dras till att ”bara chilla” – dvs inte arbeta som de hade någon annanstans utanför hemmet.

Hemma är det lätt att bli distraherad av obäddad säng, disken, soffan med mera. (PS. jag bäddar alltid min säng) 😀

Det krävs disciplin för att arbeta hemifrån och det sista du kan göra är att ”chilla”. Den enda fördelen du har är att du har ingen pendling till och från jobbet – vilket lättar på dagens agenda och ger dig utrymme till att ha ett liv. Det är min personliga åsikt och en av anledningarna till att jag ofta arbeta hemifrån.

Dela:

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Vad tycker du?