Hur håller jag mig produktiv och fokuserad?

I denna branschen är det viktigt att hålla sig fokuserad, motiverad och produktiv. Att driva en webbyrå är oerhört konkurrenskraftigt, speciellt om man bor i Malmö.

Inte nog med det, jag har valt att driva min webbyrå som en solo-entreprenör vilket i vissa fall sätter extra press på mig att leverera. Jag har endast mig själv att stå till svars för, visst?

Under dessa 10 år har jag upplevt upp och nedgångar, vilket har lärt mig att så länge jag håller mig fokuserad så löser sig allt.

Jag tänkte dela med mig av hur min vardag under en arbetsvecka ser ut, så att ni får en djupare insyn i vad det innebär att vara egenföretagare, jobba hemifrån och samtidigt försöka hitta balans i vardagen med hund, jobb, familj och vänner.

Allt börjar kl 06:00

Tro det eller ej, jag jobbar hemifrån men går upp kl 06:00.

Varför då? Du är ju egenföretagare, du kan väl sova till 10-11 om du vill?

Det är vanligt att jag får fundersamma frågeställningar till varför jag går upp så tidigt när jag ändå bara jobbar hemifrån. Man kan ju göra lite som man vill när man är egenföretagare, sägs det iaf…

I teorin – Ja…men verkligheten ser lite annorlunda ut. Låt mig upplysa dig…

Först och främst så är min webbyrå en producerande enhet – det betyder att jag ibland måste spendera många timmar med att bl.a sitta och designa i Photoshop, installera och konfigurera ett WordPress tema, knacka lite CSS kod med mera. Även om jag har byggt upp ett produktivt system för detta så är det ändå en del timmar som går åt här…och det är inte allt jag har att göra.

Det tillkommer samtal, mailkorrespondens, administration och andra aktiviteter.

Jag väljer därför att gå upp tidigt så att jag kan få en bra start på dagen.

Meditation + kaffe

Meditation

I min strävan efter fokus och produktivitet så har jag flera gånger stött på konceptet av att meditera. Jag gick länge runt och funderade om det var något för mig, dels av personliga skäl men även yrkesmässiga.

Kan det på något sätt hjälpa mig i vardagen?

Jag börjar därför dagen med att meditera i 15-20 minuter. Meditation är extremt bra om du vill lära dig att hitta lugnet i en stressig vardag och samtidigt bemästra ditt sinne till att hålla fokuset på topp.

Meditation har hjälp mig oerhört mycket i min vardag, det kan jag rekommendera alla att utöva.

Efter att jag utfört min meditation dricker jag upp mitt kaffe och om det finns tid, stretchar lite för att kroppen ska vakna till liv.

Allt detta tar mig mellan 40-60 minuter.

Kort arbetspass – sen måste Benji ut en sväng

Bild från Instagram: @grafixstudio

Jag börjar arbetsdagen med att antingen läsa mail eller att direkt sätta igång arbetet med att producera hemsidor och annan administration. Det beror helt och hållet på vad jag har planerat för dagen och veckan. Detta gör jag samtidigt som jag äter frukost.

Efter 1-2 timmar så är det dags att rasta Benji. Han är rätt lat på morgonen så det blir en lugn och något längre promenad på allt mellan 30-60 minuter.

Jag är glad att jag måste ut med honom, för det hjälper mig att rensa tankarna ännu mer och att intuitivt sortera dagens agenda kring vad som ska göras.

Rastningen är således ett bra verktyg för mig att komma ut en sväng och få ordning på tankar och agenda. Det kan bli lite tungt och omotiverat att arbeta hemifrån ibland – så det här lilla avbrottet är välkommet oavsett hur stressig dag jag har framför mig.

Hemma igen fortsätter jag med arbetet, nu med ett lugnare sinne.

Dagen fortsätter med lunch och arbete

Efter lunch så dras tempot ner – ofrivilligt. Hade jag kunnat så hade jag kört full tempo igen men allt mitt fokus läggs på morgonen för det är då jag är mest produktiv och får mest gjort. Alla är vi olika och jag förstod rätt tidigt i min karriär att morgonen är bäst för mig.

Jag har dock läst en del om hur andra människor upplever sin ”peak” och det kan ibland vara fördelaktigt att satsa på eftermiddagar och kvällar. Vi är alla olika!

Träning, mat och hälsa

Under min tid på högskolan så upptäckte jag att mat är extremt viktigt för hur du mår och hur du presterar. Jag var hela tiden trött och hängig för jag åt pizza och kebab till lunch varje dag.

Jag tog tag i mig själv och började äta bättre. 

Detta har jag fortsatt med under mitt vuxna liv och det är en stor anledning till att jag fortfarande känner att jag håller mig på ”topp” i arbete och liv.

God och näringsrik mat i kombination med medveten träning i form av gymnastik och yoga hjälper mig att återigen rensa tankarna, kicka igång dopamin och serotonin i kroppen som håller mig motiverad till nästkommande dag.

Jag kan inte tjata tillräckligt om hur viktig denna delen är. Du behöver inte träna varje dag för att uppleva alla fördelar men min rekommendation är att du iaf tränar 3 gånger i veckan för fysiskt och psykiskt välmående.

Det kommer att hjälpa dig i vardagen vare sig det är personligt eller i arbete. Inget snack om saken…

Sen kommer kvällen

Något jag inte nämner tidigare i texten att när jag slutar jobba så har jag slutat jobba. Därför kollar jag inte mail eller gör något arbetsrelaterat efter att jag ”slutat”.

Hjärnan behöver vila, återhämta sig och bearbeta dagen som varit för att förbereda sig inför morgondagen.

Ibland bryter jag mot detta – men det är endast om jag har oerhört mycket att göra och det är en stressig period i företaget.

Men målet är att inte låta arbetet ta över hela min dag. Att arbeta är redan en tillräckligt stor del av dagen, tycker du inte?

Det krävs disciplin för att arbeta som egenföretagare, men ibland krävs det också disciplin att lägga ner för dagen.

Sammanfattning

Dagen summerad så har jag:

  • Vaknat 06:20
  • Mediterat
  • Arbetat
  • Rastat hunden
  • Arbetat mer
  • Tränat
  • Varvat ner

Det är dem små ”justeringarna” i min vardag som håller mig produktiv och på topp.

För mig så handlar det om att leverera och att vara igång med företaget samtidigt som jag försöker njuta av dagen. För även om jag älskar mitt arbete och min livssituation så ska livet inte gå ut på att arbeta.

För mig så är livet helt enkelt för kort för att jobba bort.