Såhär arbetar jag på distans – mitt arbetsupplägg!

Att arbeta på distans när du är ute och reser har sina för- och nackdelar. Det kan finnas mycket distraktioner och andra saker man vill göra än att sitta och arbeta.

Om du driver ett företag som jag gör är det extra viktigt att du fördelar din tid rätt. Men det är även viktigt att du är tillfredsställd med din tillvaro under din resa. För du reser inte iväg för att endast arbeta – du vill säkerligen utforska den nya miljön och uppleva nya saker, visst?

Vad är då bästa sättet att kombinera arbete med nöje när du reser iväg under en längre tid samtidigt som du har ett företag/arbete att sköta?

Låt mig gå igenom hur jag gör när jag är ute och reser och arbetar på distans. Vi börjar med Co-working spaces och caféer.

Co-working space eller café?

Beroende på vart du rest iväg har du två alternativ. Antingen så arbetar du på en dedikerad arbetsplats för att sitta och arbeta – eller på ett café. Båda har sina för- och nackdelar.

Co-working space

På ett co-working space har du ofta bra uppkoppling, större ytor (i vissa fall), mötesrum, snabb tillgång till kaffe och fika samt andra människor som är i samma situation som dig – antingen på resande fot och arbetar på distans eller bosatta i staden du är i under en längre period.

Fördelarna med ett co-working space är att du känner att du är någonstans för att arbeta. Den psykologiska faktorn är viktig. Många av oss, speciellt jag, tycker om att känna att jag har en ”riktig” arbetsplats – detta trots att jag till största delen arbetar hemifrån hemma i Sverige.

På något sätt gör det mig mer produktiv när jag känner att jag har en ”ordentlig” arbetsplats, vilket jag har hemma.

Nackdelarna med att gå till ett co-working space är oftast priset. Du betalar för bekvämligheten och jag förstår att det kan tära i plånboken om du har en budget att förhålla dig till under resans gång – speciellt om du är ute och reser under en längre period.

Personligen så är jag inte borta allt för länge (två månader är det längsta) så för mig är det värt den extra kostnaden.

Kostnaderna är dock inte skyhöga – men på mina resor har det bara varit lite billigare än co-working spaces jag hittat i Europa.

Café

Att sitta och arbeta från ett café är oftast rätt trevligt. Det finns alltid ett café att gå till var du än är (i stad eller mindre ort såklart) så du har många valmöjligheter.

Fördelen med att sitta i ett café är att miljön är trevlig och du har tillgång till en variation av fikamöjligheter såsom kaffe, kakor och liknande. Eftersom du inte betalar något för en arbetsplats kan notan hållas relativ låg.

Nackdelen med arbeta från ett café är att det kan bli högljutt om det är populärt eller under en hektisk tid på dagen. Detta kan sänka din produktivitet och koncentration. I vissa fall kan det bli trångt då din sittplats inte är skapad för att du ska sitta i flera timmar och arbeta.

Du kan i vissa fall även känna skuldkänslor över du sitter där och arbetar medan du smuttar på ditt kaffe – vilket får dig att köpa mer kaffe eller tilltugg för att du vill sitta där under en längre period. Gör du detta varje dag så kommer även det att kännas i plånboken.

Jag väljer att sitta på ett co-working space om jag känner att min arbetsbelastning kräver fokus och produktivitet. Det känns bra att sitta bland andra som också arbetar – vare sig man mellan varven socialiserar eller ej.

Arbetstider – morgon eller eftermiddag?

Hemma i Sverige driver jag mitt företag under normala arbetstider. Jag går upp tidigt och rundar av på eftermiddagen.

När du är är ute och reser har du inte riktigt samma arbetstider att förhålla dig till. Du har inga förpliktelser som du har hemma, förutom att sköta ditt jobb såklart.

Detta öppnar upp möjligheterna till att du ska kunna reglera din arbetstid utifrån de förutsättningarna du har medan du är och reser eller spenderar en längre tid i en annan stad utomlands.

Jag har som tidigare nämnt både arbetat från Europa och Sydostasien och här kommer jag specifikt tala om hur jag gör när jag reser österut.

Det du ska tänka på är att när du reser österut så är du automatiskt före svensk tid. Med det sagt så utgår jag från följande:

Morgon

Min personliga preferens är att arbeta på morgonen. Jag är mest effektiv, klarare i sinnet och således mer produktiv. Jag får mer saker gjort utan att tappa energin och kan fokusera längre.

Fördelen med att arbeta på morgonen är således att du kan precis som hemma i Sverige vara lika skarp i sinnet. Du gör det du behöver göra och kan avsluta på eftermiddagen. Du har således hela eftermiddagen och kvällen på dig att njuta av din nya omgivning.

Nackdelen med att arbeta på morgonen är att du inte är på svensk tid. Du kanske har kunder som tycker om att ringa dig på slutet av sin arbetsdag eller så ringer de dig när något har hänt där de behöver hjälp snabbt. Detta innebär att om de ringer dig på slutet av sin arbetsdag så kan klockan vara 22-23 på kvällen hos dig (eller senare om du rest väldigt långt).

Om du har arbetat på morgonen och varit aktiv under dagen så är du förmodligen trött på kvällen. Det kan därför vara svårt för dig att ”hoppa in” och hjälpa till eller liknande.

Eftermiddag

Jag har redan nämnt att jag föredrar att arbeta på morgonen. Men när jag är ute och reser så kan jag vara flexibel. Jag reser iväg för att komma bort från vardagsrutinen och jag reser till platser där jag kan både njuta, utforska och driva mitt företag.

Fördelen med att arbeta på eftermiddagen är att du kan vakna på morgonen och ta det lugnt utan att stressa för att  du ”måste” sätta igång med arbetet. Dina kunder hemma i Sverige vaknar inte förrän många timmar och det känns rätt skönt.

Du kan gå inbokade aktiviteter, sightseeing eller liknande och sedan återvända på eftermiddagen för att arbeta. Du kanske inte är lika fokuserad som du hade varit på morgonen, men du kommer tillbaks med en känsla av uppfyllelse för att du har gjort något du vill göra utan att kompromissa ditt arbete.

Nackdelen med att arbeta på eftermiddagarna är som tidigare nämnt din mentala fokus och din arbetsmoral. Det kan dra ner på arbetsmoralen att sitta och arbeta från eftermiddag till kväll, när du vet att andra är ute och gör annat kul . Det är därför viktigt att du verkligen gör något du känner är meningsfullt på morgonen om du väljer att arbeta på eftermiddagen.

Så hur gör jag?

Kort och gott så varier jag mitt arbetsupplägg under mina resor. Om jag känner att jag vill vara produktiv, fokuserad och jag har mycket att göra – då arbetar jag på morgonen. Jag får helt enkelt ta den smällen i att jag kan få ett samtal från en kund medan jag är ute och äter med eller utan nya bekantskaper.

Då går jag till ett co-working space på morgonen och avslutar på eftermiddagen.

Om jag känner att jag inte är stressad och vill planera in någon aktivitet – då gör jag den aktiviteten på morgonen och börjar arbeta på eftermiddagen. Det gör då ingenting att jag inte är lika fokuserad eller ”på g”.

Då går jag antingen till ett co-working space eller sätter mig på ett café.

Viktigt här är planering. Planera din resa och hur du ska arbeta så löser sig allt.

Dela:

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Vad tycker du?