Att vakna tidigt förändrade mitt liv

Under större delen av mitt liv har jag varit morgonpigg. Förutom under tonåren – då var det svårt att gå upp kl 07 för att hinna med bussen till skolan varje morgon.

Nu i efterhand skyller jag den tröttheten på att jag inte visste hur man tar hand om sig själv.

Utöver det så har jag inte haft svårt för att gå upp tidigt.

I takt med att jag blev äldre och gick djupare in i arbetslivet och vardagsrytmen upptäckte jag att mina morgnar blev allt senare och jag var allt tröttare.

Det höll i sig väldigt länge.

Större delen av mina morgnar under min karriär (både som anställd och som egenföretagare) har bestått av att jag går upp så sent som möjligt, hoppar upp ur sängen, tar på mig snabbt och trycker i mig frukost.

Med tiden så insåg jag att det inte var hållbart. Jag gick på auto-pilot hela dagen och märkte att jag inte var särskilt närvarande för mina nära och kära.

Jag var där, men jag var samtidigt inte där.

Vinn morgonen, vinn dagen

Under åren som egenföretagare har jag alltid strävat efter att vara produktiv.

En av anledningarna till att jag sa upp mig och startade eget var för att jag anser att det inte finns någon mening med att sitta på ett kontor i 8 timmar när arbetet kan vara gjort på 6 timmar (eller mindre).

Iaf, i min strävan efter produktivitet läste jag böcker, lyssnade på podcasts och bläddrade genom YouTube, där jag la märke till ett genomgående tema.

Många framgångsrika människor har bildat en vana att gå upp tidigt på morgonen och börja dagen med en morgonrutin. De konstaterade att det ökade deras välmående och produktivitet under dagen.

Rutinen kan vara allt från mediation och yoga till kallduschar och sitta still i mörkret.

Denna nya insikt resulterade i att jag sakta men säkert lärde mig att gå upp tidigt. Jag utvecklade en morgonrutin som passade mig och min arbetssituation och försökte hålla mig till den.

En ny planerad morgonrutin

Jag gillar inte att göra drastiska förändringar, så jag tillät mig själv att sakta men säkert vänja mig vid att gå upp tidigare och tidigare.

Jag började göra detta under vintertid – wow det var svårt att ta sig upp då. Det är kallt i hemmet och det blir inte ljust på flera timmar.

Inte särskilt motiverande.

Med tiden började jag känna av alla fördelar som jag läst och hört om.

Jag noterade positiva förändringar mitt välmående, sinnestillstånd, ekonomi, humör och relationer.

Det har nu gått 2 år sedan jag började men min morgonrutin och jag upplever positiva och fördelaktiga resultat i mitt liv.

Förberedelser, prioriteringar och rutin

För att försäkra mig om att jag får en så lugn morgon som möjligt förbereder jag några saker dagen innan.

 • Kaffet redo för att bryggas på morgonen
 • iPaden kopplad till ljudsystemet (för bakgrund till min meditation)
 • Städat vardagsrum (det är här jag sitter och mediterar)
 • Frukosten förberedd
 • Fundera på morgondagens ärenden och aktiviteter
 • Ha en klar bild över nästa dags struktur.

Minimalt med disktraktioner

Med allt förberett vaknar jag lugnt och ser till att jag har så lite distraktioner som möjligt. Det betyder att jag:

 • Låter bli att titta i telefonen.
 • Sätter inte på TV:n
 • Låter datorn vara släckt.

Människor idag har alldeles för mycket runtomkring sig. Vi bombarderar vår hjärna med stimulans under hela dagen genom att stirra i datorn, prata i telefon, sms, chatt, Instagram, Facebook osv…

Det är hälsosamt att dra ner på alla dessa distraktioner och det är viktigt för ditt välmående.

Därför spenderas första timmen av min morgon endast med lugnande bakgrundsljud från Spotify (regn, åska, naturljud).

Detta i samband med meditation gör att jag vaknar i min egen takt utan stress.

Efter min sedvanliga meditation fortsätter jag att vakna upp i lugn och ro. Ibland stretchar jag och ibland dricker jag upp mitt kaffe medan jag tittar ut genom fönstret.

Det är en skön känsla att varken se eller höra trafik, bara se ett fåtal lägenheter tända och allmänt uppleva tystnad innan dagen sätter igång.

För jag gillar att vara igång!

Resten av dagen spenderas i arbete, e-post, samtal, rastning av hunden, möten, träning osv.

Håller du inte med om att det verkar skönt med en lugnare morgon?

Företagande och egna projekt

Min primära verksamhet är Grafix Studio Webbyrå – där vi bygger hemsidor i WordPress och arbetar en del med digital marknadsföring.

Som egenföretagare är det viktigt att hålla momentum, förnya sig och blicka framåt.

Företagandet har grävt sig djupt ner i mig och jag ser ständigt nya möjligheter.

Mina tidiga morgnar gör att jag har tiden att reflektera över vad jag vill med mitt liv, vad jag vill åstadkomma med mitt företag och även tiden att tänka på min omgivning och relationer.

När jag tidigare gick på auto-pilot hade jag ingen tid att reflektera. Allt var stress och allt skulle ”hinnas med”.

Mitt företag stod still i flera år.

Numera funderar jag hur jag ska driva min verksamhet framåt. Hur ska jag bli bättre på att få de långa kontrakten? Hur ska jag på bästa sätt driva framåt arbetet med digital marknadsföring och vår nya byrå?

Alla fördelar jag upplever med tidiga morgnar.

Allt jag skriver om ovan plus andra saker jag upplever har påverkats av att vakna tidigt på morgonen.

 • Ekonomi: Nya rutiner, mer planering och reducering av onödiga utgifter har gjort min ekonomi bättre. Jag har haft möjligheten att spara en hel del på detta.
 • Mening: Att vakna tidigt på morgonen med ett klart syfte ger ytterligare mening till mitt liv. Jag omges av en känsla att det händer saker och att jag hela tiden har momentum framåt.
 • Sinnestillstånd: Tidigare gick jag väldigt hårt på auto-pilot. Dagarna flög förbi utan att jag stannade till och reflekterade. En lugn morgon med avslappning och reflektion gör dig mer närvarande och mer medveten under dagen.
 • Välmående: Jag är allmänt piggare och gladare trots att jag vissa nätter sover en halvtimme-timme mindre. Jag är inte utmattad efter att arbetsdagen är slut och jag går gärna till gymmet eller hittar på något när jag slutat arbeta.
 • Relationer: Under en väldigt lång tid gick jag på auto-pilot. Jag vaknade, skyndade för att få i mig frukost och kaffe, rasta hunden och sedan arbeta. Efter jobb gick jag o tränade. Kom hem, åt, rastade hunden och hade 2 timmar över innan läggdags. Idag gör jag samma saker, fast medvetet och närvarande. Jag reflekterar över den nuvarande stunden och stänger således av auto-piloten. Resultatet är att jag är mer medveten om min omgivning, mina vänner, familjen etc och kan således ta hand om mina relationer bättre.

Det finns många fördelar med att gå upp tidigare än vad du egentligen behöver.

Jag kan med all ärlighet säga att vakna tidigt förändrade mitt liv. Idag vaknar jag 06:00 på morgonen men siktar på att gå upp ännu tidigare.

Min morgonrutin får mig att må bra under dagen, där arbetet flyter på och går framåt i en stadig takt.

De senaste åren har varit framgångsrika för mitt liv och företag och allt började hända när jag beslutade mig för att sätta larmet på 06:00.

Hur ser din morgonrutin ut?

Dela:

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Vad tycker du?