Allt jag gör i min webbyrå!

Hem » Företagande » Allt jag gör i min webbyrå!

Vad en webbyrå gör är inte alltid kristallklart. Det är iaf min upplevelse när jag berättar för folk hur jag livnär mig. I många fall så brukar jag förenkla det markant genom att helt enkelt säga:

”Jag arbetar med webb, hemsidor och lite annat.”

Men det är såklart en grov förenkling av allt jag faktiskt arbetar med om dagarna!

Detta har inspirerat mig till att gå igenom vad jag rent konkret gör i min webbyrå och samtidigt ge läsare en klarare bild av varför jag poängterar att jag driver en webbyrå och inte att jag frilansar.

Vi börjar med det mest självklara:

Hemsidor

Jag designar och bygger hemsidor, där mitt publiceringsverktyg är WordPress. Jag utgår från ett par premium-teman där jag känner någorlunda frihet i designprocessen, samtidigt som jag tar hänsyn till vilka funktioner som det aktuella temat erbjuder.

Webbdesigner

Viktigt att nämna är att jag utgår från Photoshop när det handlar om webbdesign-delen av hemsidan. Jag designar alltid hemsidan först innan jag går över till WordPress och börjar bygga den.

När jag samarbetar med andra i designprocessen så utgår jag från Zeplin, en programvara som är smidig bl.a för att du har möjlighet att dela med dig och exportera designelement till alla involverade i projektet.

Support & Underhåll

När en hemsida är skapad så är arbetet inte färdigt. En hemsida bör alltid hållas uppdaterad och underhållas i system och tillägg.

Support för hemsidor!

Genom att underhålla hemsidans system och tillägg hjälper jag företag att minimera risken för intrång och haveri.

Jag ingår i ett supportavtal med kunden, där det bl.a ingår x antal timmars ”webmaster-arbete” i form av mindre redigeringar och åtgärder på hemsidan, exempelvis:

 • Implementering av text- och bildmaterial,
 • Arbete med bilder för sociala medier
 • Design- och funktionsändringar
 • SEO

Jag tar helt enkelt ansvar för hemsidan och ser till att den alltid fungerar. Om något skulle gå fel så har jag daglig backup och det ingår alltid fel- och konflikthantering om det är direkt relaterat till systemets funktioner.

Webb Support

Detta kan vara om senaste WordPress inte är kompatibelt med några plugins som kunden har installerat.

Det är då mitt jobb att lösa detta!

Distribution av arbete (outsourcing)

Mitt företag har gått från att vara en frilansverksamhet till en etablerad webbyrå. Förutom att designa och bygga hemsidor så erbjuder jag även tjänster inom digital marknadsföring, seo, sociala medier, support (enligt ovan), utbildning och konsulttimmar (mer om detta längre ner).

Stressiga tider

Detta gör att tiden inte alltid räcker till.

Därför outsourcar jag arbete som jag inte hinner med eller som är utöver mina kunskaper – exempelvis:

 • Programmering
 • Databashantering
 • Serverproblem
 • Specialanpassning av plugins (modifikationer i rotfiler m.m.)

Att skicka ut arbete till kompetenta frilansare gör att jag kan fokusera på det jag är bra på och leverera ett väl utfört arbete!

Outsourcing gör jag på diverse frilansnätverk – bl.a UpWork och Fiverr.

Konsulttimmar

Det händer att jag blir kontaktad av såväl nya som befintliga kunder för olika sorters ”småjobb”.

Konsult inom webb

Det är ofta samma typ av arbete som jag erbjuder i mitt supportavtal för hemsidor men för kunder som inte har mig som webmaster, eller för befintliga kunder som är under min support, MEN som överskridit sina timmar.

I supportavtalet ingår det som sagt x antal timmar, men trots att mycket ”småjobb” får plats inom dessa timmar så händer det att jag ibland får arbeta lite mer än vad supportavtalet säger och då är det standard timarvode som gäller.

Kurser/Utbildning

Under de första åren av min karriär såg jag ett behov på marknaden, nämligen att lära ut WordPress. Jag fick en förfrågan av Magnus Äng på Top Visible (då ännu ej grundat) att hålla en kurs i WordPress för ett företag i Malmö – och där började allt!

Den första tanken folk får när jag säger detta är:

– Men då skapar du fler konkurrenter till din verksamhet?!

Fel.

Det jag gör är att jag lär ut WordPress till diverse företag som skaffat en ny hemsida och vill lära sig hur den fungerar eller är ute efter att förstå varför de borde välja WordPress framför andra CMS.

Håller kurser i WordPress

Med det sagt så har jag tagit fram kurser där jag lär ut hur man bygger hemsidor i WordPress, men det är inte på den nivån som krävs för att bli en professionell webbdesigner/webbutvecklare, utan för att kursdeltagaren ska lära sig anpassa sin egen hemsida utifrån sina behov och förväntningar.

Det är jag tydlig med.

Dessa kursdeltagare är ofta egenföretagare som inte har råd att anlita en professionell wordpress-expert men som ändå har behovet att av utföra design- och strukturella ändringar på sin hemsida.

Jag har skapat nischade kurser i WordPress specialinriktningar, som är:

 • Nybörjare
 • Fördjupning
 • SEO
 • Producent
 • Sociala Medier
 • Anpassad

Alla dessa wordpresskurser täcker de flesta behov som företag har när det handlar om WordPress och hur man arbetar med verktyget.

Sammanfattning

Jag hoppas detta ger dig en klarare bild över vad jag gör i min webbyrå. Det finns många bra webbyråer där ute och alla arbetar på olika sätt, med olika nischer och expertis.

Min webbyrå arbetar exklusivt med WordPress och det är vad jag är bra på. Jag började som frilansare där jag endast arbetade med att bygga hemsidor.

Men genom åren har min verksamhet växt till att bl.a

 • Ansvara över flertalet hemsidor
 • Kontinuerligt arbete med SEO
 • Delegera arbete till frilansare och experter
 • Utbilda

Detta har gjort att jag gått från att ”bara” vara en frilansare till att driva en webbyrå.

Tack för att du tog dig tid att läsa!

Dela:

Kommentarer: [0]